04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

ICG Leon, Mehika, 15. – 20. 7. 2024     Facebook organizatorjev     X organizatorjev     Vabilo organizatorjev     Razpis     Bilten     Tehnična navodila za atletiko     Urnik tekmovanj vseh 7 športov     Naše bivališče     VIP hotel za predstavnico Občine Gorje     Prizorišče našega tekmovanja, atletski stadion     ICG     Trenutni čas v Leonu (SLO čas – 8 ur)     Vremenska napoved za Leon     Arhiv naših ISF in ICG tekmovanj     Prisotnih 60 mest iz 29 držav (4 x SLO: Gorje, Slovenj Gradec, Velenje, Celje)

Spremljajte naš let (tukaj vpišite relacijo, da boste lažje našli naše letalo):

  • 11. 7., tk1064, Ljubljana (20:15)-Istanbul (23:40),
  • 12. 7., tk184, Istanbul (01:55)-Mexico City (07:05),
  • 21. 7., tk184, Mexico City (09:00)-postanek v Cancunu-Istanbul (22. 7. ob 10:10),
  • 23. 7., tk1061, Istanbul (06:45)-Ljubljana (07:55).     

Potniki (10): 1. Fantje, atletika: Poklukar Lovro (100 m, 400 m, 4 x 100 m), Ambrožič Val (1500 m, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix), Dolžan Tjaž (1500 m, 4 x 100 m), Žvan Kristjan (100 m, 400 m, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix) = 4; 2. Dekleta, atletika: Mulalić Taida (krogla), Torkar Tara (800 m, 4 x 100 m mix), Tomaževič Mirjam (800 m, 4 x 100 m mix) = 3; 3. Spremljevalci: Prešeren Maja, Zupan Ljudmila, Pilipovič Nenad = 3.

Rezultati atletika

Petek, 19. 7. 2024: že dva dni smo doživljali stres zaradi nakupa vozovnic za avtobus jutri Leon-Mexico City … Letalo domov pač ne čaka … Z bančno kartico V Leonu ne gre, tako kot je šlo sem grede v Mexico City-ju. Dvig denarja na enem bankomatu je bil zavrnjen … Na drugem smo se znebili stresa in končno plačali te “zlate” vozovnice … Še sreča da nam je pri prevajanju postopkov na bankomatu (seveda ni v angleščini …) pomagala skupina misionarjev (vsaj nekdo, ki zna angleško …) … Veselili smo se današnjih dveh nastopov v A finalih … Žal je Taido Mulalić v krogli ustavila slabost in želodčne težave. Nič hujšega, z nastopom pač nismo želeli tvegati zdravja. Škoda, nastopiti v tako strahoviti konkurenci bi bila velika čast, deseto uvrščena tekmovalka je kroglo sunila 11,09 m, vse tja do zmagovalke s 13,72 m!!! Za konec pa smo doživeli zelo dober nastop fantov v štafeti 4 x 100 m, s časom 53,70 s so osvojili naš doslej najvišji rezultat na ICG igrah, 4. mesto (prejšnji najvišji dosežek je bil 5. mesto Jošta Muleja na ICG Kaunas (LIT) 2017 – ali bo naslednji rezultatski presežek že medalja?). Ja, morda imate pomisleke, glede na to, da so bile le 4 ekipe? Mi smo naredili vse kot je treba, zakaj od 7 prijavljenih ekip (le zakaj jih ni več?) treh ni bilo, je pa že vprašanje pravilnega športnega pristopa … Zvečer smo se poslovili od iger ICG Leon 2024. VELIKA, VELIKA HVALA ODLIČNIM ORGANIZATORJEM!!! Gracias Mexico!!! Se vidimo na ICG Talin (EST) 2025? Sedaj pa na pot dolgo več kot 10000 km in se kmalu vidimo v najlepšem kraju na Svetu, v Gorjah! Un último saludo del equipo del Municipio de Gorje desde México!

Četrtek, 18. 7. 2024: danes smo imeli nekaj manj “želez v ognju”, vendar so nas navdušili z borbenimi nastopi, dobrimi rezultati in solidnimi uvrstitvami. Dopoldne Mirjam Tomaževič v B-finalu na 800 m, Kristjan Žvan v polfinalu na 100 m in popoldan Kristjan Žvan v B-finalu na 400 m. Vmes smo končno našli čas in se zbrali vsi, da smo opravili uradni “fotoshooting” za “zgodovino” z zastavami in donatorskimi majicami. Ja, ni tako enostavno kot si morda mislite … Pozno popoldne smo si končno le uspeli ogledati nekaj zanimivih stavb središča Leona. Le od kod se je prikradel “Spiderman”??? Pregnala nas je huda nevihta. Mimo našega hotela je tekla novonastala “reka” Leon. V vodi se je pojavila tudi sprednja “maska” nekega vozila, pogumni domačinki pa sta jo rešili na kopno!? Broditi čez, iz avtobusne postaje do hotelskega zavetja, med vozili, je bila nevsakdanja izkušnja. Domačini pa so nam pokazali, da se lahko tudi po “reki” pelješ s kolesom ali motorjem … Z mislimi smo že v jutrišnjem dnevu, ko bomo doživeli dva naša A-finala. Pozdrave Vam pošilja celotna naša Ekipa!

Sreda, 17. 7. 2024: danes je bil za našo Ekipo najbolj pester in obsežen tekmovalni dan. Otroci so navdušili z borbenostjo in veliko željo, s čimer so nekoliko nevtralizirali pomanjkanje atletskega treninga. Današnji “izplen” naše Ekipe je bil mnogo boljši, kot smo upali: 1 x A finale (Taida Mulalić, krogla) in nekaj B-final. Upamo, da organizatorji čimprej objavijo rezultate na njihovi spletni strani … Ja, na semaforju se je pokazalo celo 1. Gorje … Mešana štafeta je zmagala v B-finalu. Srečali smo tudi nekdanjega predsednika ICG, g. Thorstena Rascha. Ja, “catering” organizatorjev? VRHUNSKI, IZJEMNO OKUSNO, NEVERJETNO … Da ne govorimo o sprejemu županje Leona ge. Alejandre Gutiérrez Campos v občinski palači za občinske predstavnike prisotnih mest … Kar poglejte slike! Pozdravček!

Torek, 6. 7. 2024: današnji  dopoldan je bil namenjen uradnemu treningu. Seveda smo nekateri člani Ekipe že zelo razvajeni … Lanski stadion v korejskem Daegu-ju je pač prizorišče Svetovnega članskega atletskega prvenstva … Kljub temu smo zelo “nabrušeni” za naslednje tri tekmovalne dni. Pozno popoldne in v noč pa so nam organizatorji pripravili spektakularno odprtje iger. Tudi to ni bilo dovolj, da nekatere ekipe dogodka ne bi zapustile predčasno!!!??? Le kaj so razmišljali v prvi (SLO) ekipi in povzročili verižno reakcijo?! Seveda se je Gorjanska Ekipa s prisotnostjo do konca na pravi način zahvalila izjemnim organizatorjem za vloženo delo, energijo, motivacijo, denar … zato, da mi uživamo v pravi športni pravljici. Kdo bi vedel, morda se zemeljska os po novem vrti skozi Slovenijo, kot žal vedno večkrat opažamo na tovrstnih tekmovanjih? Škoda besed … Mi smo nadvse uživali! Te naše prijetne občutke Vam pošiljamo v Gorje!

Županja Leona Alejandra Gutiérrez Campos

 

Ponedeljek, 15. 7. 2024: ja, “dopusta” v Mexico City-ju je konec, začenja se športni spopad v Leonu! Za 370 km je naš luksuzen (medmestni promet tukaj je pač tak) avtobus potreboval 7,5 ure (11.00-18.30) kar je cca. 50 km/uro … Povprečje skorajda kot v znanem filmu v bivši državi … Tudi tukaj poznajo kolone na cestah … Pa ne zaradi turistov … Kljub relativno dolgočasnemu dnevnemu programu, je nastalo nekaj zanimivih slik. Nikar se ne zgledujte po družini na sliki! Organizatorji so nas po napornem dnevu presenetili z vrhunskim “cateringom” in zelo okusno večerjo. Jutri pa gremo na stadion, da ga preizkusimo, če je konkurenčen našemu gorjanskemu. Pozdrav od vseh nas!

Nedelja, 14. 7. 2024: po včerajšnjem “zavzetju” azteške piramide, smo danes nadaljevali z “osvajanjem” kar nekaj vrhunskih turističnih atrakcij Mexico City-ja. Palacio de Bellas Artes smo nameravali pogledati le od zunaj, stavba je fascinantna, zvabili pa so nas na brezplačno razstavo svetovno znanega ustvarjalca “muralovDiega Rivere, tudi moža Fride Kahlo. Ali ste si sploh lahko predstavljali, da je visoka umetnost, če razstaviš “Herby-ja” v “prafaktorje” in ga “navesiš” na vrvice? Kaj pa model vode (H2O)? Njun muzej je do 17. 7. 2024 razprodan … Seveda moraš ogled rezervirati po internetu nekaj mesecev vnaprej. Morda še preden smo se odločili za ta projekt v novembru? Biti pred vhodom pa je tudi nekaj, mar ne? V bližini je zanimiva tržnica v območju Coyoacan, kjer smo nejeverno zmajevali z glavami ob pogledu na popečeno svinjsko kožo. Preizkusili smo tudi tramvaj in se odpeljali na obisk k daljnim sorodnikom blejskih pletnarjev, na “plavajoče vrtove“. Deževno vreme nas je rešilo verjetno običajne gneče turistov. Nekateri člani naše Ekipe so doživljali ta predel mesta kot zelo “skeri”. Bolj “skeri” je verjetno električna napeljava … Za zaključek napornega dneva in ob pomanjkanju časa, pa smo bili v hudem precepu, Diego Maradona ali Bob Beamon … Zmagala je “Božja roka” na stadionu Azteca, predvsem zaradi ugodnejše lokacije in bližine tramvaj postaje. Do Olimpijskega stadiona je od javnega prevoza 30 minut hoda … Ja, prisotni bomo držali pesti, da se gredo tudi “Kekovi” fantje pokloniti argentinskemu nogometnemu božanstvu … !!!??? Ja, na svetovno nogometno prvenstvo 2026 … Uvodna tekma bo ravno tu. Še zadnji pozdrav od nas iz Mesta!

Sobota, 13. 7. 2024: hm, piramide Teotihuacan … Impozantno, kakšna zgodovina, obvezen ogled … Piramida Sonca, piramida Lune, Avenija mrtvih, palača Quetzalpapalotl in palača jaguarjev so svetovne atrakcije, zato jih oblega množica turistov. Kaj bi govorili, poglejte slike … Morda bi lahko piramide naša, za delo vrhunska, Ekipa oplela, saj jih prerašča trava. Navdušila nas je še ena mehiška značilnost, kaktusi različnih oblik in velikosti. Izjemnih velikosti … Prava drevesa!? Pa ne samo to, odkrili in poizkusili smo doslej neznan, zelo zdravilen in osvežujoč sadež, kaktusovo figo. Prodajalci spominkov …Prave sitnobe! Neusmiljeno vsiljujejo kupcem svoje artikle, za povrhu pa še strašijo turiste z nekakšnimi piščalkami, ki ustvarjajo rjovenje jaguarja … Ja, “logistika”, ogled piramid in obisk Costco ooooogromnega hipermarketa so nam odvzeli praktično cel dan, utrujenost pa še načrtovani večerni sprehod do centra Mexico City-ja. Gremo spat, jutri morda obiščemo prizorišče Maradonine “Božje roke“, Beamonovega “poleta” 890 cm v daljino in muzej svetovne slikarske legende Fride Kahlo … Le kaj poreče, na zadnji omenjeni obisk, naš šolski “Picasso”, kolega prof. Primož Poklukar? Si Frida zasluži našo pozornost? Poznamo odgovor … Otroci nas presenečajo, ogledi jih zanimajo, “šoping” suvenirjev še bolj, nič ne jamrajo, skratka, vrhunski turisti. Lahko noč od nas, vam pa dobro jutro od celotne “mehiške” Ekipe.

Četrtek, 11. 7. in petek 12. 7. 2024: ali naj obravnavamo kot dva dni ali kot en zeeeeelooooo dolg dan, to je zdaj vprašanje? Sploh ni vprašanje, bil je zelo, zelo dolg dan … Nabralo se je veliko zanimivih slik, posledično bo teksta lahko nekaj manj … Projekt se je začel v Gorjah, kjer smo svečano sprejeli Olimpijsko baklo Pariz 2024. Prisoten nadobudni športni podmladek (v to druščino lahko štejemo tudi Ekipo ICG Leon 2024) se je lahko slikal s prisotnimi Olimpijci (= udeleženec Olimpijskih iger), veslačem Janijem Klemenčičem (bronast na OI 1992 v Barceloni) in “našimi” Anjo Mandeljc in Mihom Ličefom. Po prireditvi smo odbrzeli na Brnik in “odfrčali” proti turškemu Istanbulu. Le zakaj smo se sploh peljali tja, če bi nas lahko na letu Istanbul-Mexico City mimogrede pobrali na Brniku? Ja, le-ta je bil rekorden, skoraj 12000 km in skoraj 14 ur v zraku!? Kako je izgledal prevoz z metrojem iz letališča do hotela? Tudi doslej “rekorden” … Tako “natrpanega” metroja tudi v New Yorku ali Seulu nismo doživeli! No ja, razumljivo, Mexico City z bližnjo okolico je največje urbano okolje na planetu s 23 milijoni prebivalcev! Šele na 8 postaji sta dva potnika izstopila, da smo se pripravili na izstop na 9 postaji. Namesto hotelske večerje (imamo le zajtrk) smo preizkusili mehiško ulično prehrano. Posledično nismo imeli želodčnih težav in smo si zvečer na trgu Zócalo (Plaza de la Constitución) pogledali enkraten laserski “šov” o zelo dolgi mehiški zgodovini, ki je bil projeciran na posebej za to zgrajeno maketo mehiških piramid. Pa imamo iztočnico za jutri, ogled originalnih, Teotihuacan. Lep pozdrav tja daleč v domovino od vseh nas!

Projekt ne bi bil izvedljiv brez podpore staršev, OŠ Gorje in naših izjemnih, dolgoletnih finančnih podpornikov, Občine Gorje in Turističnega društva Gorje. S finančno pomočjo so tokrat navdušili “novinci” pri naših ISF in ICG projektih, Gorenjska gradbena družba d.d. Kranj. Veliko delovnih akcij smo za ta projekt opravili v letošnjem šolskem letu: čiščenje šobčevega bajerja in kampa, pobiranje kamenja v Vrščah, obžetev mladih drevesc v Radovni … Skratka, pridna, delovna in marljiva Ekipa otrok, staršev in učiteljev! Podjetja, ki so nam omogočila delo: Camping Šobec, GG Bled in Agrarna skupnost Podhom. Podjetje Odklop nam je pomagalo streti zahteven finančni zalogaj, nakup letalskih kart. VELIKA HVALA vsem omenjenim in vsem, ki kakorkoli pomagajo pri izpeljavi projekta!

Obžetev mladih drevesc v Radovni, 30. 6. 2024:

Obžetev mladih drevesc v Radovni, 25. 6. 2024:

Obžetev mladih drevesc v Radovni, 22. 6. 2024:

Pobiranje kamenja v Vrščah, 13. 4. 2024:

Čiščenje šobčevega kampa, 16. 3. 2024:

Čiščenje šobčevega bajerja, 21. 2. 2024:

Dostopnost