04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V soboto, 25. 11. 2023, se je na OŠ Orehek v Kranju odvijal 11. Festival naše prihodnosti, ki se ga udeležujejo učenci iz gorenjskih šol. Letos so zanje pripravili trideset delavnic, na katerih naj bi pridobili novo znanje in veščine ter se spoznavali z vrstniki, izmenjali svoje izkušnje.

Člani Ustvarjalnic smo po nagovoru ravnatelja šole, kranjskega župana in predstavnice ZRSŠ prisluhnili krajšemu intervjuju z igralcem in mojstrom pomnenja, Nikom Škrlecem, ki ga slovenska javnost pozna po odličnem spominu, saj si je zapomnil preko 3000 decimalnih števil števila pi. Trenutno se pripravlja na osvojitev novega rekorda, izvedeli pa smo tudi, da možgane uri tudi tako, da ponavlja slovenske poštne številke, zna pa tudi v nekaj sekundah sestaviti rubikovo kocko. Na Norveškem jih je 9 sestavil kar v miže. Najprej si je ogledal ploskve, nato pa jih je po vrsti sestavil po spominu.

Po motivacijskem uvodu so se učenci porazporedili v različne delavnice, ki so jih zanje pripravili učitelji okoliških osnovnih šol, profesorji srednjih šol ali zaposleni iz nekaterih podjetij. Predstavili so jim delo astronavtov, projektantov, kemikov, preizkusili so se lahko v ročnih spretnostnih, v sproščanju, spoznavali pa so lahko tudi druge kulture.

Besedilo in foto: Jerca Pavlič in Branka Poklukar

Dostopnost