04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Fantom iz opere

V petek, 23. 12. 2016, smo imeli Kulturnih 5. Za uro kulture smo si ogledali predstavo Fantom iz opere. Predstava je potekala četrto šolsko uro v dvorani Gorjanskega doma. Predstava je bila v klavirski izvedbi, kar pomeni, da so glasbo izvajali glasbeniki, ki so igrali na klavir. Na klavir so igrali štirje fantje s posebnimi potrebami – avtisti. Kljub tem da so nekoliko drugačni od nas in za marsikaj prikrajšani v življenju, so izjemni glasbeniki. Igrali so v presežkih. Imajo izjemen talent za glasbo.  Igrali so profesionalno. Solistični lik zgodbe (Fantom) pa je igral igralec Gaber Terseglav iz Zasipa. Zadnje čase smo ga lahko gledala v slovenskem filmu Usodno vino.

Zgodba govori o Fantomu oz. fantu, ki je bil zelo grd, zato se je skrival v podzemlju operne hiše v Parizu. Kasneje uči peti lepo Kristino, v katero se tudi zaljubi. Kristino v zgodbi tudi ugrabi in jo odpelje v podzemlje operne hiše, vendar potem spozna, da se ljubezni ne da izsiliti in jo zato vrne njenemu zaročencu.

Predstava je bila drugačna od predstav, kot smo jih učenci vajeni, saj v njej igra samo en igralec. Vključitev otrok s posebnimi potrebami v to predstavo je smiselna, saj otroci so na odru kar zaživeli in na obrazu se jim je videlo, da uživajo in da jim je lepo, da lahko svoj talent pokažejo še drugim. Predstava ima poseben čar, saj gledalci začutijo, koliko truda so morali fantje in njihovi učitelji vložiti v to predstavo, in ljudje, ki imajo predsodke o ljudeh, ki so drugačni, ugotovijo, da lahko tudi takšni ljudje živijo uspešno, so zadovoljni, se veselijo, se imajo radi, nastopajo …

Teja Trpin, 8. a 

 

Predstava mi je bila zelo všeč. Fantje so izredno lepo igrali klavir. Resnično so bili s srcem pri igranju. Pripovedovalec Gaber Terseglav je lepo pripovedoval zgodbo. Najbolj mi je bila všeč prva in čisto zadnja pesem, ki so jo zaigrali. Glasbenikom bi sporočila, da naj še naprej vztrajajo z učenjem klavirja in naj jih pri tem podpirajo starši, ker resnično lepo igrajo.

Julija Tomaževič, 6. b

 

Glasba mi je bila zelo všeč, ker je bila strašljiva. Moj najljubši igralec je Matic. Predstava mi je bila zelo všeč, igralcem pa bi sporočil, da so sijajno odigrali in naj tako nadaljujejo naprej.

Aljaž Kunstelj, 6. b

Vsebina je bila zanimiva, ker jo je spremljala glasba. Pohvalila bi fante. Zdaj vidim, da se vse zmore, kakršen koli si. Igralec se je vživel v vlogo. Bil je zanimiv in prepričljiv. Posebna je bila zato, ker se je vse skupaj povezalo – branje, igranje in glasba.

Glasbenikom bi sporočila, naj še naprej igrajo in delajo, kar imajo radi, ker res odlično igrajo.

Pia Šmid, 6. b

 

Vsebina mi je bila zelo všeč, bila je zanimiva in nenavadna. Takšnega pristopa še nisem videla. Glasba je bila zelo lepa, dobro izbrana saj se je skladala s trenutkom, ki ga je predstavljala. Način igranja je bil zelo dober, še posebej branje knjige. Bralec nas je znal pritegniti. Tudi oder je bil zelo lep, skladal se je s vsebino predstave. Obleke so mi bile zelo všeč, videlo se je, da so v vse vložili veliko truda.

Eva Kavčič, 6. b

Predstava Fantom iz opere mi je bila zelo všeč. Zelo všeč mi je bila tudi glasba in igranje na inštrumente. Predvsem mi je bil všeč igralec, ki je bral in se preoblekel v Fantoma. Mislil sem, da bodo igralci igrali, ne pa brali, vendar mi je bilo branje tudi zelo všeč.

Matej Kolar, 6. a

 

V Gorjanskem domu smo si za K5 ogledali predstavo Fantom iz opere. Ta predstava je bila drugačna od drugih, saj je gospod, ki je nastopal v tej predstavi govoril oziroma pripovedoval, bral knjigo in igral Fantoma iz opere. Jernej, Matic in druga dva fanta pa so lepo igrali na klavir. Bila sem presenečena, kako so ti fantje igrali. Kljub temu da so drugačni (avtisti) igrajo kot  profesionalci . Vsi, ki so  bili na odru, so bili nasmejani. Predstava mi je bila zanimiva in lepa. Taka predstava je vredna pogleda. Fantje glasbeniki so veliki junaki. Ko se mi kdaj ne bo kal dalo/ljubilo, se bom spolnila na te fante in mi bo vse lažje.

Teja Žvan, 6. a

 

Muzikal fantom iz opere me je zanimal že dolgo, že samo zaradi njegovega naslova. Zgodbe v bistvu nisem poznala, a vedela sem, da je muzikal in da se izvaja na Broadwayu. Ko nam je učiteljica povedala, da ga bomo gledali, sem bila zelo navdušena. Izvajali so ga otroci s posebnimi potrebami, kar se mi je zdelo zanimivo.

Zgodbo je napisal Gaston Leroux v 20. stol. Kasneje so jo priredili v muzikal, ki se izvaja že od leta 1986. Glasbo za muzikal je napisal Andrew Lloyd Webber. Zatem so posneli tudi film, katerega del smo si tudi ogledali v šoli. Zgodba govori o fantu, ki ima hudo izmaličen obraz, zaradi katerega ga ves čas zaničujejo. Ko v Parizu začnejo graditi opero, mu uspe zgraditi dom pod to opero. Tako lahko ves čas posluša glasbo. Spozna dekle, katerega oče je umrl, ko je bila še zelo mlada. Počasi se fantom vanjo zaljubi in jo ugrabi. Zaročenec jo na koncu reši in fantom jo spusti, ker ve, da ga ne ljubi.

Všeč mi je bilo, da so bili glasbeniki tako navdušeni. Zdelo se mi je, da so pesmi, skladbe zelo dobro zaigrali. Igra igralca se mi je zdela malo pretirana. Vem, da po navadi gledališki igralci poudarjajo določene besede itd., a to meni nikoli ni bilo všeč. Všeč mi je bil minimalizem scene. Samo en stol in dva klavirja, v ospredju pa knjiga. Všeč so mi bile tudi luči, saj so nam, gledalcem pokazale razpoloženje fantoma.

Ideja, da v predstavo vključijo otroke s posebnimi potrebami, se mi zdi zelo dobra, saj jih velikokrat zaradi drugačnih sposobnosti potlačijo. Ljudje se včasih bojijo njih ali njihovih reakcij, saj nas je po naravi strah drugačnega. Z nastopom dobijo občutek, da so dobri in niso tako drugačni od ostalih ljudi.

Jera Aideen Schiffrer, 9. b

 

Dan pred novoletnimi počitnicami smo si učenci od 5. do 9. razreda OŠ Gorje odšli ogledati predstavo Fantom iz opere. Izvajali so jo: štirje fantje, ki so igrali na klavir, pripovedovalec in igralec Gaber Kristjan Terseglav, učitelj klavirja Primož Kerštan in drugi.

Fantje so se menjavali pri igranju na klavir, Gaber je bral in se vmes nekajkrat preoblekel v fantoma.

Bilo mi je zelo všeč. Zanimiva in dobra je bila celotna izvedba predstave. Nikoli nisem verjela, da se to vse da naučiti, tudi če si otrok s posebnimi potrebami. Zato me je predstava še bolj navdušila. Kot glasbenica bi ta nastop ocenila s čisto desetko. Na koncu sem vsem čestitala in intervjuvala učitelja klavirja Primoža Kerštana in Jerneja. Vsem še enkrat čestitam in hvala, da ste prišli tudi k nam.

Tinkara Jelenc, 6. a

              

Predstava se mi je zdela zelo dobra, zelo dobro so igrali na klavirja pa tudi igralca oz. bralca je bilo užitek poslušati, a se mi je zazdelo, da bi moralo biti več igralcev, ki bi igrali Fantoma in druge like iz zgodbe, nekdo pa bi bral odlomke. Samo to mi ni bilo všeč, drugače pa si jo je vredno pogledati. Vse pohvale igralcem na klavirju in igralcu, ki je igral Fantoma in bral odlomke.

Nina, 6. a

 

V petek smo si v Gorjanskem domu ogledali predstavo Fantom iz opere. Bil sem navdušen, da lahko mladi z avtizmom tako dobro igrajo na klavir. Pred predstavo sem mislil, da bo to gledališka igra in da bo manj igranja na klavir. Motilo me je, da je bila obnova preveč skrajšana.

Vid Kikelj, 6. a

 

Dostopnost