04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Drugega aprila ves svet praznuje mednarodni dan otroških in mladinskih knjig oziroma svetovni dan pravljic. Na ta dan se je rodil Hans Christian Andersen. Vsaki dve leti Mednarodna zveza za mladinsko književnost podeli Andersenovo nagrado za življenjsko delo mladinskemu avtorju in ilustratorju.

»Življenje sámo je najlepša pravljica.« je zapisal veliki pravljičar.

Živel je v revni družini: oče je bil čevljar, mati perica. Že kot otrok se je rad zabaval z lutkami in z njimi uprizarjal predstave. Preizkusil se je tudi kot pevec in plesalec. Veliko je potoval, dvakrat se je na poti z Dunaja v Trst ustavil tudi v Ljubljani.

Izdal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke, napisal je tudi več kot 150 pravljic. Pravljice niso namenjene samo otrokom, saj Andersen v svojih številnih zgodbah nagovarja bralce vseh generacij.

Njegove najbolj znane pravljice so: Deklica z vžigalicami, Palčica, Grdi raček, Pastirica in dimnikar, Rajski vrt, Leteči kovček, Rdeči čeveljci, Cesarjeva nova oblačila in Snežna kraljica.

Pisatelj je znan tudi po starem kovčku, ki ga je spremljal na vseh potovanjih. Stari kovček nas spomni na njegovo pravljico Leteči kovček, kjer neki deček sede v kovček in začne se čarobno potovanje. Z vsako knjigo, ki jo odpremo, z vsako pravljico, ki ji prisluhnemo, se odpre in nas popelje v drug svet.

»Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati, kako ti vznemirjeno bije srce.« To je naslov letošnje poslanice, ki jo je napisala japonska mladinska pisateljica Eiko Kadono. Celotno poslanico si lahko preberete na povezavi: https://ibby.si/mz-2-april

Pripravila: Maja Tavčar Karlin

Dostopnost