04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V soboto, 3. 6. 2023 smo se s skupino učencev neobveznega izbirnega predmeta umetnost odpravili v Ljubljano na prav posebno kulturno doživetje.

V Narodni galeriji poteka občasna razstava Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra. Že naslov pove, da gre za izjemno razstavo Rembrandtovih grafik – umetnika, ki ga štejemo za enega največjih vseh časov. V Ljubljano so prišle iz muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama.

Skozi razstavo nas je vodila galerijska animatorka in nam na zanimiv in slikovit način predstavila umetnikovo življenje in prizore posameznih umetnin. Ura ogleda je kar prehitro minila in še polni vtisov smo se odpravili proti staremu mestnemu jedru.

Tam se nahaja galerija ŠKUC, eden pomembnejših galerijskih prostorov alternativne kulture, ki zastopa sodobno umetnost. V tej ugledni galeriji, odskočni deski mnogih danes svetovno uveljavljenih umetnikov, pa je ta čas na ogled razstava našega nekdanjega učenca Gašperja Kunšiča,  domačina iz Krnice. Gašperjevo ustvarjalno delo je razpeto med Frankfurt in Dunaj, kjer je študiral slikarstvo in uporabno umetnost.

Izjemno zanimiva razstava z naslovom Heimat Camp je popolno nasprotje klasični umetnosti. Galerijska postavitev nam odpira umetnikov pogled in spraševanje o domačem svetu, opazovanem z distance novega umetniškega okolja.

Veseli in nadvse ponosni smo bili, da smo si lahko v enem dopoldnevu ogledali dve vrhunski razstavi velikih mojstrov.

Kunšičevo razstavo si je moč ogledati do 11. 6., Rembrandta v Narodni galeriji pa do 30. 7. 2023.

Dan v Ljubljani smo zaključili s sprehodom po starem mestnem jedru. Brez najboljšega sladoleda v Ljubljani seveda ni šlo!

Dostopnost