04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

ICG Daegu, Južna Koreja, 5. – 10. 7. 2023     Facebook organizatorjev     Vabilo organizatorjev     Razpis     Tehnična navodila     Urnik tekmovanj vseh 8 športov     Urnik in rezultati atletika     Urnik in rezultati košarka 3 x 3     Naše bivališče in večina tekmovališč Keimyung University     VIP hotel za predstavnika Občine Gorje     Prizorišča naših tekmovanj:  atletski stadion     igrišča za košarko 3 x 3     ICG     Trenutni čas v Daeguju (SLO čas + 7 ur)     Vremenska napoved za Daegu    Spremljajte naš let (tukaj vpišite relacijo, da boste lažje našli naše letalo, vpišite za tja (4. 7.): QR060 (Muenchen (09:40)-Doha (Katar) (16:15), (5. 7.) QR858 (Doha (02:10)-Seoul, Incheon (16:55)) in za nazaj (13. 7.): QR859 (Seoul, Incheon (01:30)-Doha (05:45), QR057 (Doha (08:20)-Muenchen (13:30))     

Dragi navijači, vljudno vabljeni na Zoom srečanje, danes 11. 7. 2023 ob 16.00 po SLO času: https://arnes-si.zoom.us/j/99335048343 Se vidimo …

Potniki (20): 1. Fantje, košarka 3 x 3: Majer Matevž, Repe Ožbej, Krek Niklas, Papler Žan = 4; 2. Fantje, atletika: Jelenc Nace (1500 m, 4 x 100 m), Ambrožič Val (1500 m, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix), Urevc Alexei (daljina, višina, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix), Larisi Jure (daljina, krogla), Košir Lovro (400 m, krogla, 4 x 100 m), Žemva Timotej (400 m, 100 m) = 6; 3. Dekleta, atletika: Majer Maša (800 m), Bijol Živa (800 m, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix), Poklukar Anamarija (krogla, 400 m, 4 x 100 m), Rogač Ana (daljina, 100 m, 4 x 100 m, 4 x 100 m mix), Tomaževič Mirjam (daljina, 100 m, 4 x 100 m) = 5; 4. Spremljevalci: Prešeren Maja, Poklukar Primož, Pilipovič Nenad, Cerar Marjan, Kristan Gaja = 5.

Četrtek, 13. 7. 2023: ja, zanimivost, v Seoulu štartaš 13.7. ob 01.30, do Dohe letiš 10h 15 min, imaš 2 h 35 min postanka v Dohi, letiš 6 h 10 min do Muenchna, si na hitro ogledaš Allianz Areno (stadion Bayerna) in se voziš s kombijem še več kot 4 ure (ja, ali niste prišteli še postanka v globalnem objektu s hitro prehrano?) in v Gorje prideš še vedno 13. 7. ob 20. 45 … Dooolg dan … Zračna razdalja Zgornje Gorje-Daegu 8,772.14 km … V eno smer blizu četrtine poti okoli planeta, v obe skoraj polovica … Ja, niti magične meje nismo presegli, tako kot pred leti (v kilometrih in tudi v miljah) na ISF Tahiti 2017 … Na zadnjem letalu smo obhajali (avtor slike prof. Primož Poklukar), za navadnega smrtnika, častitljiv jubilej … Na poti tja smo preleteli prvo letališče (1978???), v Varni (BG) … Hvala g. Županu Petru Torkarju, staršem in vsem prisotnim za čustveni sprejem pred Občino Gorje! Ja, pa še za najslajše darilo na Svetu, 7 kg čokolado velikanko podjetja Žito Gorenjka Lesce!

Vodja delegacije Ekipe Občine Gorje, Nenad Pilipovič, se iskreno zahvaljujem za velik privilegij, da sem lahko vodil tako fantastično ekipo. Velika, velika hvala vsem, ki ste omogočili (51 razglednic …) športno pravljico ICG Daegu 2023: starši, otroci, Občina Gorje (g. Peter Torkar), OŠ Gorje (ga. Petra Lukan, ga. Mojca Brejc, g. Milan Rejc, ga. Ljudmila Zupan + …), ŠD Gorje (g. Gregor Repe), Turistično društvo Gorje (g. Janez Poklukar), Camping Šobec (g. Uroš Ambrožič), GG Bled (g. Matija Benedičič), Infrastruktura Bled d. o. o. (g. mag. Janez Resman), Zavod za šport RS Planica, g. Anton Poklukar …

Sreda, 12. 7. 2023: danes smo spoznavali Seoul v lepem, vročem vremenu. Glede na včeraj, res čuden občutek … Naš cilj je bilo področje okoli 6. najvišje stavbe na Svetu, Lotte World Tower. V bližini je tudi olimpijski park v spomin na letne OI 1988. Še vedno visi tudi zastava države, ki je za nas že 32 let več ni … Ja, otroci so se hitro naveličali ogledov in si zaželeli “šoping”. Nekaj košarkarskih zanesenjakov v NBA trgovini (je bil kar podvig, do smo jo našli, nas je pa šokirala zgradba Dongdaemun Design Plaza …), ostali v navadnem trgovskem centru (v področju Gangnam, od koder je legendarni hit, ki je na internetu prvi dosegel milijardo “klikov”, Gangnam Style) Ja, precejšnji del dneva pa smo porabili za vožnjo z metrojem. Mesto je ogrooomno … Pred odhodom na letališče Incheon smo se okrepčali z odlično lokalno hrano na stojnicah v bližini našega hostla. Ja, neverjetno, moramo domov … Pozdravček iz Seoula od celotne Ekipe!

Torek, 11. 7. 2023: ja, Seoul … Danes so cel dan s kantami po nas zlivali vodo … Ogledi najvećjih znamenitosti so bili zato okrnjeni. Današnji absolutni zmagovalec je bil Jogyesa tempelj. Vsaj za večerni izhod se nas je vreme usmililo. Hvala staršem, da so se oglasili na naše Zoom vabilo! Ta dogodek je zmeraj čustven, ko si daleč vstran od doma. Ja, pa še nekaj … Dragi gorjan(ke)ci, naj Vas razum obvaruje take priklopljenosti kot 20 milijonov prebivalcev Seula na elektronske naprave … Resnično izgleda zaskrbljujoče! Skoraj grozljivo … Neverjetno, jutri gremo domov!? Se kmalu vidimo … Pozdravček od nas vseh iz mesta, ki ima za 10 Slovenij prebivalcev!

Ponedeljek, 10. 7. 2023: še en doooooolg dan … Ja, kateri v zadnjih šestih dneh pa ni bil? In še traja … Ob 22.14 se peljemo z vlakom proti Seoulu, kjer bomo 11. 7. 2023 ob 00:02. Praktično cel dan se vozimo z vlaki (metrojem) … Ogledali smo si protest v Busanu proti načrtovanemu japonskemu izlitju (rahlo?) kontaminirane vode iz nesrečne atomske elektrarne v Fukushimi, ribjo tržnico Jagalchi v Busanu (upamo, da bodo kljub temu otroci še jedli morske dobrote …), osvežili pa smo se v hladni in valoviti morski vodi na plaži Haeundae, od koder je do Japonske manj kot 200 km morja … Naj slike povedo več … Jutri pa “napademo” Seul … Pozdrav od vseh do skrajnosti utrujenih, a nasmejanih turistov!

Nedelja, 9. 7. 2023: igre v Daeguju 2023 so zaključene, naj živijo igre v mehiškem Leonu 2024 … Zjutraj smo imeli še nekaj atletskih želez v ognju, naš končni izkupiček A final pa je: Anamarija Poklukar (krogla) in neposredno uvrščeni v finale: Jure Larisi (krogla), Lovro Košir (krogla), Alexei Urevc (višina), fantovska štafeta 4 x 100 m (Alexei Urevc, Val Ambrožič, Nace Jelenc, Lovro Košir). ČESTITKE!!! Na tržnici lahko kupite prav vse, tudi sopomenko besede Južna Koreja = česen … Zaključek za VIP goste je bil vrhunski, zaprtje iger tudi. Organizatorji so se izjemno potrudili in nam pričarali pravljico na najvišjem nivoju naših dosedanjih 19 udeležb. Jutri pa že zgodaj “skočimo” na morje v Busan, popoldne pa proti mravljišču … Ja, kam neki, v Seul … Še zadnji pozdrav iz Daeguja od celotne Ekipe!

Sobota, 8. 7. 2023: današnji dan je bilo manj atletskih nastopov, zato so se naši atleti preobrazili v košarkarske navijače. V finalu A v krogli sta nastopila Lovro Košir in Jure Larisi, v finalu B na 1500 m pa Val Ambrožič in Nace Jelenc (uprizoril je silovit finiš, 25 stotink pa je zmanjkalo za zmago). Košarkarji so najprej suvereno premagali madžare iz mesta Sopron (16 : 8) in dosegli zgodovinsko zmago za Gorje, kot prva ekipa v igrah z žogo na tekmovanjih ISF ali ICG. Sledila je še tekma, kjer bi čudež in zmaga vsaj za točko proti močnim domačinom naši Ekipi izpolnila sanje o preboju v četrtfinale. Žal se ni izšlo, rezultat 10 : 12 pa je vrhunski dosežek naših fantov ob izjemni obrambi, veliko dobljenih skokih, borbenosti do skrajnih meja in danes še odličnemu napadu. Naš trener, Zguba Segedina (ali še pomnite, kdo je legendarni slovenski košarkarski trener Zmago Sagadin?) je izjemno motiviral fante, jih do skrajnih meja “napalil”, da so fantje dobesedno leteli po igrišču! Kljub izpadu gredo fantje domov z dvignjeno glavo. BRAVO za naše atlete in košarkarje! Ali ste opazili na slikah, koliko navijačev imamo na tribunah? Popoldan in zvečer pa smo izkoristili majhno časovno nišo in si ogledali center Daeguja. Saj si predstavljate koliko od 2,5 milijonskega mesta smo si lahko v 5 urah ogledali? Pozdrav vsem v domovino od celotne Ekipe! Ja, pa še enkrat hvala, da nas tako zvesto spremljate!

 

Petek, 7. 7. 2023: dragi bral(ke)ci, opravičujemo se Vam za zamudo pri novicah in slikah … Zaradi najtežavnejše “logistike” na dosedanjih 19 tovrstnih projektih nam zmanjkuje časa in energije … Nastalo pa je tudi izjemno število čudovitih slik, z nepozabnimi zgodbami v ozadju in že pregledovanje vzame ogromno časa. Pa nehajmo jamrati … Prvi dan tekmovanj je bilo veliko gorjanskih atletskih nastopov in tekma košarkarjev z izraelsko ekipo Shomron. Naši atletski nadobudneži so se v kvalifikacijah dostojno upirali izjemno kvalitetnim nasprotnikom. Nekateri so se uvrstili v finale A (12 ali 8 najboljših izidov), nekateri v finale B (13.-24. izzid ali 9.-16.). Nekaj jih tudi ni imelo kvalifikacije, ker je bilo manj prijavljenih, kot je mest v finalu A. Košarkarji so imeli uvodno tekmo z zahtevnim nasprotnikom, iz dežele kjer je košarka na vrhunski svetovni ravni … Predvidevali smo, da bo to ključna tekma za uvrstitev v četrtfinale (najboljših 8 ekip, po dva iz vsake izmed štirih skupin). Še tik pred koncem je bil rezultat poravnan na 6 : 6 … Ja, “velesilam” se tisti dve ključni žogi, po večkratnem odbijanju od obroča, skotalita v koš … Končni rezultat 6 : 9 je bil boleč, vrhunska igra v obrambi ni bila dovolj, manjkalo je nekaj košev v napadu. Bravo za atlete in košarkarje! Še današnji namig … Ne pustite se “priklopiti” na elektronske naprave kot domačini na metroju!

Četrtek, 6. 7. 2023: dooolg dan je za nami … Spat smo šli okrog 02.00, vstali ob 07.00, preizkusili košarkarsko in atletsko prizorišče, na gala prireditvi izročili uradno darilo županu Daeguja, g. Hong Joon Pyo-ju in doživeli fantastično odprtje iger … Nič čudnega, da so, kljub zanimivi prireditvi, nekateri naši člani “zakinkali” … Prireditev? Vrhunska!!! Med najboljšimi v naših 19 ISF ali ICG udeležbah. Kako smo krivični, na “azijskih” igrah vedno pričakujemo presežek že na odprtju (in tudi na celotnih Igrah) in ga vedno tudi uživamo, od iger na zahodu pa nikoli ne pričakujemo veliko, saj večinoma vzhodnjakom ne sežejo niti do gležnjev? Vročina, z obilico vlage, je še posebej naporna. Ubogi otroci, jutri morajo tekmovati … Ja, atletski stadion … Prizorišče Svetovnega prvenstva, kjer je srebro osvojila naša “soseda”, hrvatica Blanka Vlašić v skoku v višino, zlato na 200 m pa jamajčan Usain Bolt, ena največjih atletskih zvezd v zgodovini. Ne vemo, kako se bodo od jutri naprej naši gorjanski “atleti” prilagodili drugačnemu “stadionu”, kot ga imamo v Gorjah (6 jogurtovih lončkov s kamenčki, peskovnik, asvaltirano metališče za kroglo …)? Ja, kaj pa košarkarji? Izvedeli smo, da je trener Kaunasa (košarkarska “institucija” Žalgiris) posnel trening naših “Dončičev”, prvih v zgodovini Gorij, ki bodo nastopili na ICG igrah. So ga fantje prestrašili? Upamo … Z resnim pristopom analizirajo vse nasprotnike, s tem pa kažejo pravo športno spoštovanje in visoko profesionalnost. Še nekaj malega o “logistiki” … Precej časa porabimo za transport, mesto je ogromno, naša bivališča in tekmovališča pa raztresena po celem mestu. Torej od jutri gre zares … Stiskajte pesti za nas … Upamo, da se oglasimo z odličnimi novicami … Pozdravček od vseh nas tu daleč v Aziji!

Sreda, 5. 7. 2023: po skoraj dveh dneh (natančneje 39 ur potovanja) smo v našem novem bivališču, 2,5 miljonskem Daeguju … Ja, le kakšni pa mislite, da smo po takem prijetnem, turističnem izletu? Sesuti … Že jutri zjutraj pa je uradni trening … Še sreča, da smo prispeli ob 22.00 in da gremo takoj spat z upanjem, da čimprej ujamemo časovno razliko 7 ur. Ja, smo tudi pomrznjeni od klimatiziranega letališča in letala … Med vožnjo z avtobusom smo ugotavljali, kam nastanijo 20 milijonov prebivalcev (področje premera 50 km Incheon-Seoul). Ja, logično, v oštevilčenih stolpnicah. Organizatorji se zelo trudijo in jim tudi zelo uspeva. HVALA jim! Vam, drag(e)i bralc(ke)i pa hvala za podporo in spremljanje. Nočni pozdrav iz Koreje v popoldansko Domovino!

Torek, 4. 7. 2023: nova šolska športna pravljica se je začela … Celo šolsko leto smo nestrpno čakali in se veselili. In opravili ogroooomno dela … Preden smo se v dežju odpeljali proti letališču v Muenchnu, nas je presenetila in razveselila ga. Marjana Markelj Larisi, ki je za celotno ekipo sešila lične nahrbtnike iz materiala nordijskega SP v Planici! Res pravi ekipni duh!!! HVALA! Ja, škoda da se letala ne da “štopati” (kaj neki je to?), lahko bi nas pobral, ko smo leteli čez Gorenjsko, Slovenijo. Poseben, čustven občutek! Protestiramo, popolnoma nerazumljivo, na zemljevidu Qatar Airways se ni izpisalo Gorje!!!??? Smo se uradno pritožili! Kabinsko osebje pa smo za izjemno gostoljubje nagradili z medaljami Zlatega sončka. Na letalu so otroci “zacveteli” v virtualnem svetu … Še sreča, da smo Doho videli iz letala, v mesto nas uradniki niso spustili, ker bi morali imeti več kot 8 ur časa. Naše letalo iz Muenchna je že na odhodu “pridelalo” enourno zamudo, tudi gneča je dodala svoje. Vsemogočne birokratske omejitve današnjega časa … Škoda … Po videnem, SPEKTAKULARNO, si je nujno vzeti vsaj teden časa. Morda nekoč priletimo v 1. razredu letala? Izgledalo je zelo mikavno, predvsem pa prostorno … Polet Muenchen-Doha je le 1/3 današnje poti, trenutno zapravljamo 6 ur časa, na našo žalost, na letališču. Hvala ravnateljici, ge. Petri Lukan za dobre želje, ki so nas dosegle ob pristanku v Dohi. Pozdravček od vseh!

Veliko delovnih akcij smo za ta projekt opravili že pred koronskim obdobjem (poglejte začetek novice – na dnu), ko so bili potniki v Korejo še zelo, zelo mladi … Tudi v letošnjem šolskem letu smo opravili kopico delovnih ur: urejanje drsališča v Gorjah, čiščenje šobčevega bajerja in okolice, sadnja 1600 drevesc in postavljanje količkov na Selu pri Bledu in Taležu … Sledi še jesensko grabljenje listja na Grajskem kopališču na Bledu. Skratka, pridna, delovna in marljiva Ekipa otrok, staršev in učiteljev! VELIKA HVALA podjetjem, ki so nam omogočila delo: Camping Šobec (g. Uroš Ambrožič), Turistično društvo Gorje (g. Janez Poklukar), GG Bled (g. Matija Benedičič), Infrastruktura Bled (g. mag. Janez Resman).

 

Dostopnost